Uzmanı “manik bilgi” alma bağımlılığını anlattı: “Akıllı telefonlara günde en az 110 defa bakılıyor”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden (SCÜ) Prof. Dr. Tuncay Dilci, “Ülkemizde ciddi anlamda manik bilgi alma konusunda bağımlılık söz konusu olduğunu görüyoruz. Gün içerisinde Türkiye’de bir kişinin akıllı telefonunu ortalama 110 defa açma ve kapatma refleksinde olduğunu görüyoruz ” dedi.

SCÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Dijital Bağımlılık Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, teknoloji ile birlikte bilgiye ulaşma çabasının bağımlılık haline dönüştüğünü söyledi.

Prof. Dr. Dilci, “” dedi.

“Öğrenci ve araştırmacılarda yaygın” 

Bu durumun kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini anlatan Prof. Dr. Dilci, “Manik bilgi bozukluğu kişiden kişiye değişmektedir. Bu bozukluk genellikle mükemmeliyetçi ve takıntılı kişilerde görülüyor. Sürekli daha fazla bilgi edinme ihtiyacı hissederler. Ayrıca bilgi eksikliği hisseden kişilerde, kaygı bozukluğu olanlar da görülüyor. Öğrenciler ve araştırmacılar arasında bu bozukluk daha da çok yaygınlaşıyor ” diye konuştu.

“Dijital diyet gerekli”

Manik bilgi bozukluğuyla mücadele konusunda bilgi veren Dilci, “Öncelikle bilgi tüketimini sınırlamak gerekiyor. Önümüze çıkan her türlü bilgiyi okumak değil, ilgi alanlarımıza ve bize faydalı olan bilgileri seçip, düzenleyip o şekilde yönelmemizde fayda var. Dijital diyet dediğimiz, ekranlara olan maruziyetimizi sınırlandırmak, gün içerisinde belli bir yere kadar temas etmektir. Mümkün olduğu kadar akıllı telefonlar yerine tuşlu ve klasik telefonları kullanmak gerekir. Akıllı telefonlarımızı bizden fiziksel manada uzak tutmak gerekir ” dedi. (DHA)

TIKLAYIN – Murat Sabuncu | Edirne’deki duvarından Türkiye kamuoyuna, Demirtaş’a suskunluğun şahidi takvimler…

TIKLAYIN – İniş sırasında ters dönen yolcu uçağı görüntülendi!

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Ülkeyi kim “germek” istiyor?

TIKLAYIN -Spor yazarları, Galatasaray’ın Rizespor galibiyetini yorumladı: “Futbolda dün yok, Buruk inatlarından vazgeçmeli”

Related Posts

Antarktika’dan gizemli sinyaller: Buzun altından gelen radyo sinyallerinde şaşırtıcı bir keşif

Buzulların kalbinden gelen açıklanamaz radyo sinyalleri, evrenin bilinmeyen sırlarına ışık tutabilir mi?

Steam’de 10 Temmuz’a kadar sürecek ‘Yaz İndirimleri 2025’ başladı

Steam’de 10 Temmuz’a kadar sürecek yeni bir indirim haftası başladı. Yeni Yaz İndirimleri 2025’te yüzlerce oyunda indirim var.

Felçiler yapay zeka ile konuşturuldu

San Francisco, 25 Haziran 2025 – UC Berkeley ve UC San Francisco’daki araştırmacılar, beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojisinde devrim niteliğinde bir başarıya imza attı. Şiddetli felç nedeniyle konuşma yeteneğini kaybeden bireyler için doğal …

“Geniş kapsama ve yüksek internet hızı, ancak makul ihale bedelleriyle mümkün”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde spektrum politikalarının önemine dikkat çekerek, “Spektrum kaynaklarının hem tüketici refahını hem de sektörde uzun vadeli yatırımları teşvik edecek bir yöntemle tahsis edilmesi kritik” dedi.

Ayhancan Güven Nürburgring 24 Saat Yarışı’nı ikinci tamamladı

Kıtalararası GT Challenge serisinin 2. ayağı Nürburgring 24 Saat Yarışı’nda Ayhancan Güven’in sürücüleri arasında yer aldığı Manthey EMA takımı ikinci oldu.

ChatGPT’yle konuşup başka birine dönüşenler anlattı: Eşiyle boşanan bile var

Hayatımıza hızla dahil olan yapay zekanın en çok kullanılan uygulamalarından biri ChatGPT… Ancak bu bot ile uzun süreli ve derin sohbetler, sınırları zorlayan etkiler bırakabiliyor. Aralarında evliliği biten, gerçeklik algısı sarsılan ve bunalım yaşayanların da bulunduğu bazı kullanıcılar, yaşadıkları sıra dışı deneyimleri paylaştı.