‘Uzay sandığı’ açılıyor: Ay’ın sırları ortaya çıkacak

Çin, Chang’e-5 Görevinden Toplanan Ay Örneklerini Paylaşıyor

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), 2020 yılında tamamlanan başarılı Chang’e-5 görevinden toplanan Ay yüzeyi örneklerini uluslararası bilim camiasına sunmaya karar verdi. CNSA Başkanı San Jongde, getirilen materyallerin “tüm insanlık için ortak bir hazine” olduğunu vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen akademik kurumlarından Brown Üniversitesi ve Stony Brook Üniversitesi gibi kurumlar, Fransa, Almanya, Japonya, Pakistan ve İngiltere’den bilim insanlarına örnekler üzerinde araştırma yapma izni verildi.

TARİHİ BİR ADIM

Çin’in bu adımı, ABD ile yaşanan teknoloji ve ticaret gerilimleri döneminde oldukça dikkat çekici. ABD’de 2011’de yürürlüğe giren bir yasa, NASA’nın Çinli kurumlarla doğrudan işbirliğini yasakladı. Ancak bu kez Çin’in sağladığı bilimsel erişim hakkından, NASA tarafından finanse edilen iki Amerikan kurumu da faydalanabilecek.

Bazı uzmanlara göre, bu durum Ay keşif çalışmalarında bilimsel işbirliğinin siyasi engelleri aşarak yeniden tanımlandığına işaret edebilir.

Related Posts

3 milyar ışık yılı ötede ‘fosil galaksi’ keşfedildi

Bilim insanları, 7 milyar yıl boyunca değişmeden kalan bir galaksiyi gözlemledi. Araştırmanın liderlerinden Dr. Chiara Spiniello, bu tür galaksilerin evrende ‘milyonda bir’ oranında bulunduğunu tahmin ediyor.

Dijital gazetecilik yol ayrımında: Google trafiği neden azalıyor?

Yapay zeka destekli arama araçlarının yükselişi, özellikle dijital gazetelerin organik trafiğinde ciddi düşüşlere neden oluyor. SimilarWeb verilerine göre, Google’ın AI Overviews özelliğinin devreye girmesinden sonra, Ülkemizde olduğu kadar …

X hakkında soruşturma başlatıldı

Eski adı twitter olan sosyal medya platformu X ve yöneticileri hakkında Fransa’da soruşturma başlatıldı. Söz konusu soruşturmanın, Paris Cumhuriyet Savcısı Laure Beccuau’nun talimatıyla, platformun algoritmasının “dış müdahale” amacıyla kullanıldığı …

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Antarktika’dan gizemli sinyaller: Buzun altından gelen radyo sinyallerinde şaşırtıcı bir keşif

Buzulların kalbinden gelen açıklanamaz radyo sinyalleri, evrenin bilinmeyen sırlarına ışık tutabilir mi?

Steam’de 10 Temmuz’a kadar sürecek ‘Yaz İndirimleri 2025’ başladı

Steam’de 10 Temmuz’a kadar sürecek yeni bir indirim haftası başladı. Yeni Yaz İndirimleri 2025’te yüzlerce oyunda indirim var.