‘Uzay sandığı’ açılıyor: Ay’ın sırları ortaya çıkacak

Çin, Chang’e-5 Görevinden Toplanan Ay Örneklerini Paylaşıyor

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), 2020 yılında tamamlanan başarılı Chang’e-5 görevinden toplanan Ay yüzeyi örneklerini uluslararası bilim camiasına sunmaya karar verdi. CNSA Başkanı San Jongde, getirilen materyallerin “tüm insanlık için ortak bir hazine” olduğunu vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen akademik kurumlarından Brown Üniversitesi ve Stony Brook Üniversitesi gibi kurumlar, Fransa, Almanya, Japonya, Pakistan ve İngiltere’den bilim insanlarına örnekler üzerinde araştırma yapma izni verildi.

TARİHİ BİR ADIM

Çin’in bu adımı, ABD ile yaşanan teknoloji ve ticaret gerilimleri döneminde oldukça dikkat çekici. ABD’de 2011’de yürürlüğe giren bir yasa, NASA’nın Çinli kurumlarla doğrudan işbirliğini yasakladı. Ancak bu kez Çin’in sağladığı bilimsel erişim hakkından, NASA tarafından finanse edilen iki Amerikan kurumu da faydalanabilecek.

Bazı uzmanlara göre, bu durum Ay keşif çalışmalarında bilimsel işbirliğinin siyasi engelleri aşarak yeniden tanımlandığına işaret edebilir.

Related Posts

LG’den taşınabilirlik odaklı yeni 4K akıllı monitör Smart Monitor Swing

LG, akıllı monitör ürün yelpazesini yeni Smart Monitor Swing modeliyle genişletiyor. Taşınabilirlik odaklı tasarımıyla dikkat çeken bu yeni model, küçük tekerleklerle donatılan özel bir stand üzerinde geliyor. Marka, daha önce tanıttığı …

iPhone 16 Pro sınıfta kaldı: Hangi iPhone 16 modeli daha çok satıyor?

Apple iPhone 16’nın piyasaya sürülmesinin ardından ilk satış analizleri geldi. Rapor, tüketicilerin tercihlerinin daha uygun fiyatlı temel iPhone 16 modeline doğru kaydığını, bu modelin Pro ve Pro Max varyantlarına kıyasla belirgin şekilde daha fazla ilgi gördüğünü söylüyor.

OpenAI’den ücretsiz kullanıcılara müjde: Deep Research artık herkesin erişimine açık! Peki nasıl kullanılır?

OpenAI, derinlemesine online araştırmalar yapabilen yapay zekâ aracı Deep Research’ün hafif sürümünü piyasaya sürdü. Artık ücretsiz kullanıcılar da bu gelişmiş teknolojiden yararlanabilecek. Peki ChatGPT’de Deep Research (Derin Araştırma) nasıl kullanılır? İşte detaylar!

Hangi ülkeler depremle yaşamayı nasıl öğrendi?

Deprem riski altında olan kimi ülkeler geçmişte yaşadıkları acı tecrübelerin ardından köklü bir değişim sürecine girdi. Alınan önlemler, depremin felakete dönüşmesinin büyük ölçüde önüne geçiyor.

NASA’daki kesintiler sıradaki uzay teleskobunun fırlatılmasına engel olabilir

Donald Trump Beyaz Saray’a geri döndüğü günden beri NASA’da hakim olan panik havası, son günlerde daha da belirgin hâle gelmiş durumda. Çünkü Trump hükûmetinin yakında açıklayacağı yeni bütçede NASA’nın bilimsel çalışmalarına ayrılan bütçenin …

Yeni bir araştırma, beynin düşündüğümüz gibi öğrenmediğini ortaya koydu

Stanford Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, beynin düşündüğümüzden daha akıllı olduğunu ortaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir