Prof. Dr. Aksoy: İklim değişikliği insanlarda ruhsal sorunlara yol açabiliyor

İnsanlarda görülen ruhsal sorunların nedenleri arasında genetik özellikler, travmatik olaylar, fiziksel hastalıklar ve sosyal çevre gibi bilinen etkenlerin yanı sıra artık iklim değişiklikleri de dikkati çekiyor. İklim değişikliğinin insanların psikolojik durumlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Mert Aksoy, küresel ısınmadan dolayı iklim değişikliğinin tüm dünyayı etkilediğini söyledi.

İklim değişikliğinin neden olduğu bir takım kaygı ve depresif ruh hallerine günümüzde çok sık rastlandığını belirten Aksoy, bu durumun özellikle insanlarda geleceğe yönelik bir belirsizlik yaşattığını belirtti.

Prof. Dr. Aksoy, iklim değişikliğinin insanlarının psikolojik durumlarını etkilediğini vurgulayarak, “İklimdeki değişiklikler insanlarda bir takım ruhsal sorunlara yol açabiliyor. Özellikle gençlerde etkisizlik, çaresizlik, bu durumu değiştiremeyeceklerine karşı olan umutsuzluk duyguları kronik bir şekilde anksiyete, depresyon ve bu durumla baş etmede yetersizlik duygularına neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

Geleceğin belirsiz olduğu durumlarda insanların kaygı yaşadığını aktaran Aksoy, gençlerin geleceği değiştiremeyeceklerine dair bir takım inanç eksiklikleri yaşadıklarını anlattı.

Aksoy, iklim değişikliğine yönelik farkındalığı arttırarak, gençlerin kaygılarını, endişelerini ve bununla nasıl başa çıkabileceklerini konuşarak çözüm yolları aranabileceğini söyledi.

İklim değişikliğiyle ilgili politikaları konuşma ve çevreye karşı duyarlılıkla ilgili yapılacak bir takım çalışmaların da psikolojik sorunlara yardımcı olduğunu söyleyen Aksoy, “Bu konuyla ilgili başvuran hastalarda kişinin baş etme mekanizmalarını arttırmaya çalışıyoruz. Bunun yanında bilişsel esnekliğini arttırıyoruz. Ayrıca olaylarla baş edebilmesi, bunları ele alabilme becerilerini geliştirmesi ve kendisinin doğaya ya da iklime olan etkisini arttırıcı bir takım yöntemler neler olabilir konusunda kişiye yardım ediyoruz.” diye konuştu.

‘SONBAHAR DÖNEMLERİ TETİKLEYİCİ OLABİLİYOR’

Prof. Dr. Aksoy, iklim değişmesi nedeniyle yaşanan rahatsızlıklarda genelde 20 ila 30 yaş arasındaki grubun kendilerine geldiğini dile getirdi.

İklim kaygısı, depresyon, kaygı bozuklukları arasında bir ilişki olduğunu belirten Aksoy, “İklim değişikliklerinin psikiyatrik bozukluklara yol açtığını biliyoruz. Sonbahar dönemleri bazı duygu durum bozuklukları için tetikleyici olabiliyor. İklimin küresel olarak değişmesi, bir belirsizlik, etkisizlik, kişinin doğa üstündeki etkisini kaybetme duygusu yaratması anlamında önemli bir stresör olarak önümüze geliyor.” dedi.

Prof. Dr. Aksoy, özellikle yaşamın başında olan, hayatını kurmak ve yaşayacağı yeri seçmek isteyen insanların iklim değişikliğinden psikolojik olarak etkilendiğini kaydetti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

“HealthTürkiye” platformuna üye olmayan kurumlar sağlık turizminden yararlanamayacak

Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver, sağlık hizmeti sunan tüm kurumlar için HealthTürkiye platformuna üyeliğin zorunlu hale getirildiğini, 26 Eylül’den itibaren platforma kayıtlı olmayan kurumların sağlık turizmi faaliyeti yürütemeyeceğini bildirdi. USHAŞ Genel Müdürü Ünver: “Platform üzerinden 12 ülkenin vatandaşları Türkiye’ye gelirken kurumları takip edebiliyor. Bu sayede ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen faaliyetlerle mücadelede farkındalık oluşturuluyor” açıklamasında bulundu.

Modern çağda ilişkiler neden kısa ömürlü? Çiftleri tüketen 6 yaygın hata!

Modern çağda ikili ilişkilerin büyük bir kısmı, adeta bağ kurulamadan başlıyor ve aynı hızla son buluyor. Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, günümüzde ikili ilişkileri tüketen 6 yaygın hatayı anlattı.

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

LGS heyacanı sürüyor. Uzmanlar LGS’ye girecek adaylara ve ailelerine kaygı uyarısında bulundu.  Kaygınızı kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzla vakit geçirmeyin!

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Yanık Merkezi Açıklaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”ne katılım gösterdi.