Mutluluk hormonlarını aktif etmenin sırrı belli oldu

Mutluluğun Sırrı: Toplu Şarkı Söylemek

Batı İngiltere Üniversitesi’nden bilim insanları ve Bristol’daki St George’s konser salonu işbirliğiyle yürütülen “Mutluluk için Söyle” projesi, katılımcıların şarkı söylerken yaşadıkları deneyimleri detaylı bir şekilde incelemektedir.

Araştırmacılar, özellikle Noel öncesinde bir araya gelen 300’den fazla kişinin koro halinde şarkı söylerken ruh hallerindeki değişimi kaydetti. Katılımcılar, şarkı söyledikten sonra daha sakin, enerjik ve mutlu olduklarını belirttiler. Benzer bir çalışma yaz aylarında da gerçekleştirilerek, şarkı söylemenin fiziksel ve ruhsal durum üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkileri karşılaştırıldı.

Müzik ve sağlık ilişkisi konusunda uzmanlaşan akademisyen Kat Branch, bu çalışmanın, şarkı söylemenin ruh halindeki iyileşmeyi ve enerji seviyesindeki yükselişi ne kadar derinden etkilediğini ölçmeyi amaçladığını vurguluyor. Zor zamanlarda şarkı söylemenin, katılımcılarda hızlı bir dayanışma hissi uyandırması ilginç bir bulgu olarak karşımıza çıkıyor.

Proje katılımcılarından biri olan John Neugebauer, diğer katılımcılarla hemen bağ kurduğunu ve çok keyifli bir deneyim yaşadığını ifade ediyor.

Neugebauer, “Eğer bir koroda şarkı söylemeyi düşünen, eğitimsiz biriyseniz yapın gitsin! Gerçekten fayda sağlayacaksınız. Kendinizden büyük bir şeyin parçası olma hissi, büyük bir neşe kaynağı. Şarkı söylerken çok fazla endorfin salgılıyorsunuz” diye konuşuyor.

Jon Munday ise bir arkadaşının tavsiyesi üzerine projeye katılmış ve şarkı söylemenin kendisini daha enerjik ve doğal hissettirmesini sağladığını söylüyor. Başta bazı notalara çıkamamaktan korktuğunu belirten Munday, bu endişeyi bir kenara atıp ortak deneyimin bir parçası olmanın önemini vurguluyor.

Araştırmacılar, ilkbahar sonrasında yeni bir grupla benzer bir deney yapmayı planlıyor. Yanlış nota tutma korkusu yaşayan kişilerin bile rahatlayıp keyif alabileceğini düşünüyorlar.

Önceki aylarda yayımlanan bir başka araştırma ise, akılda kalan şarkıların genellikle kusursuz bir şekilde söylendiğini ortaya koymuştu. Bu durum, müziğin beyin üzerindeki karmaşık etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Related Posts

Modern çağda ilişkiler neden kısa ömürlü? Çiftleri tüketen 6 yaygın hata!

Modern çağda ikili ilişkilerin büyük bir kısmı, adeta bağ kurulamadan başlıyor ve aynı hızla son buluyor. Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, günümüzde ikili ilişkileri tüketen 6 yaygın hatayı anlattı.

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

LGS heyacanı sürüyor. Uzmanlar LGS’ye girecek adaylara ve ailelerine kaygı uyarısında bulundu.  Kaygınızı kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzla vakit geçirmeyin!

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Yanık Merkezi Açıklaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”ne katılım gösterdi.

Salmonella ve bacillus cereus’un tehdidi: Uzmanından gıda güvenliğine dair çarpıcı uyarılar

Gıda güvenliği uzmanı Nurten Sırma, ABD’de kabak çekirdeği ve Almanya’da toz zencefilde tespit edilen bakteriler nedeniyle yapılan geri çağırmaların önemini vurguladı. Türkiye’de ise gıda güvenliği ve geri çağırma uygulamalarının yetersiz olduğunu belirten Sırma, ürün izlenebilirliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.