Kentleşme raporu: Şehirler yerel dinamiklere göre yeniden tasarlanmalı

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, Maraş merkezli depremlerin 2. yılında ‘Türkiye’nin Kentleşme Raporu’nu açıkladı. Raporda, şehirlerin yerel dinamiklere uygun şekilde yeniden tasarlanmasının, sürdürülebilir ve yaşanabilir kentler için kritik olduğu vurgulandı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin 2. yılında, Toplum Çalışmaları Enstitüsü konuyu birçok parametreden ele alan kapsamlı bir araştırma yayınladı.

“Türkiye’nin Kentleşme Raporu” isimli raporda, Türkiye’nin 1950’lerde başlayan hızlı kentleşme süreci, plansız yapılaşma ve afet risk yönetimindeki yetersizliklerden kaynaklanan sorunlar ele alındı.

‘Toplumsal katılım sınırlı’

Marmara, Van ve Kahramanmaraş depremleri gibi büyük ölçekli felaketlerin ortaya koyduğu yapısal eksikliklere dikkat çeken çalışma, sorunları kentleşme politikalarının tarihsel gelişimi çerçevesinde inceliyor.

Türkiye’de kentsel planlama anlayışının tarihsel olarak merkeziyetçi ve kısa vadeli çıkarlara odaklı bir modelden öteye geçemediğine değinilen araştırmada, “Bu durum, planlamanın uzun vadeli vizyon eksikliği, yerel dinamiklerin göz ardı edilmesi ve toplumsal katılımın sınırlı olması gibi temel sorunları da beraberinde getirmiştir. Son yıllarda yapılan kentsel dönüşüm projeleri, genellikle rant odaklı yaklaşımlar nedeniyle toplumsal ve çevresel sorunları daha da derinleştirmiştir. Son yıllarda yaşanan depremler, seller gibi felaketler ise bu anlayışın ne denli yetersiz olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Özellikle yaşanan depremler sonrasında gözlemlenen altyapı çökmeleri, koordine edilmemiş kurtarma çalışmaları ve dayanıksız yapılaşma, yerel dinamikleri yok sayan kapalı planlama uygulamalarının sonucudur. Bu felaket, şehir planlamasında dayanıklılık ve topluluk odaklı yaklaşımların hayati önemini bir kez daha vurgulamıştır” denildi.

Uluslararası deneyimlerin sonucu: Açık Planlama

Uluslararası deneyimlerin, açık planlama anlayışının başarılı uygulamalarını gözler önüne serdiği aktarılan raporda, toplum katılımını merkeze alan, dayanıklılığı ve esnekliği önceliklendiren, aynı zamanda yerel dinamiklere uygun çözümler sunan bu planlama anlayışının, Türk şehirlerinin daha sürdürülebilir, kapsayıcı ve yaşanabilir hale gelmesi için kritik bir adım olacağı vurgulandı.

Planlama süreçlerinin halkın aktif katılımıyla şekillenmesinin büyük önem taşıdığı vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi:

“Halkın şehre dair ihtiyaç ve önceliklerini belirleyebileceği platformlar oluşturulmalı ve bu süreçler karar alma mekanizmalarına entegre edilmelidir. Böylece yerel bilgi ve toplumsal ihtiyaçlar, kentsel gelişim projelerine dahil edilerek daha etkili ve kapsayıcı çözümler üretilebilir. Aynı zamanda, kentsel yapılar, hızlı değişen ekonomik, sosyal ve çevresel koşullara uyum sağlayacak şekilde esnek bir yapıda tasarlanmalıdır. Esneklik, farklı ihtiyaçlara cevap verebilmek için çeşitliliği ve yeniliği teşvik ederken; dayanıklılık bu yapıların uzun ömürlü olmasını ve toplumsal krizlere karşı direnç göstermesini sağlar. Bu 2 unsur, şehirlerin hem bugünkü hem de gelecekteki zorluklara karşı hazırlıklı olmasını mümkün kılar. Bunun yanı sıra, uluslararası iyi uygulamalardan öğrenmek ve bu deneyimleri Türkiye’nin yerel dinamiklerine uygun şekilde uyarlamak da önemli bir adımdır. Hollanda, Japonya, Danimarka ve Kolombiya gibi ülkelerdeki başarılı örnekler, sürdürülebilir ve kapsayıcı şehirler inşa etme konusunda ilham verici modeller sunmaktadır. Başka bir ifadeyle planlama süreçlerinin bu ilkeler çerçevesinde yeniden tasarımı, Türk şehirlerinin sadece fiziksel değil, sosyal ve kültürel anlamda da daha yaşanabilir, adil ve kapsayıcı bir yapıya kavuşmasını sağlayacaktır.”

Yasal çerçevenin güncellenmesi şart

Türkiye’de şehirlerin değişen çevresel ve sosyal ihtiyaçlarına yanıt verebilmesi için yasal çerçeve uzun yıllardır imar planları, kentsel dönüşüm yasaları ve büyükşehir belediyelerinin yetkilerinin genişletilmesi gibi düzenlemelerle şekilleniyor. Ancak rapora göre bu düzenlemeler genellikle sürdürülebilirlik, toplumsal katılım ve çevre koruma ilkelerini tam anlamıyla karşılayamıyor, plansız yapılaşma ve kimliksizleşen şehirler gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Rapora göre, söz konusu dönüşüm sürecinde yönetişim ve yasal düzenlemeler de büyük bir öneme sahip. Buna göre şehirlerin geleceğini şekillendiren politikaların, yerel halkın ihtiyaçlarını ve önceliklerini göz önünde bulunduran, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla oluşturulması gerekiyor.  (ANKA)

 

Yakın bir gelecekte organları yazıcılarda ‘basabileceğiz’ – Doku mühendisi Ece Öztürk anlatıyor


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Meteoroloji bu illeri saat vererek uyardı: Kuvvetli kar yağışı geliyor!

TIKLAYIN | Son ankette CHP birinci parti çıktı

TIKLAYIN | AKP’li başkandan teğmen paylaşımı: Tayyip Erdoğan en kudretli paşalarınızın hapiste altını bezletti, siz kimsiniz!

TIKLAYIN | Böylesi görülmedi; havalimanında 11 ton yakalandı, el koyuldu!

TIKLAYIN | Günün spor manşetleri

TIKLAYIN |  Dünyanın en yaşlı kadını 122 yaşında hayatını kaybetti

 

Related Posts

Parkta ilişkiye giren iki genç gözaltına alındı

İstanbul Florya Atatürk Ormanı’nda iki gencin kamusal alanda ilişkiye girdiği video sosyal medyada gündem olurken, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklama ile çiftin gözaltına alındığı duyuruldu.

Türkiye’de bir ilk: Hopa’dan yola çıkan kadın yelkenci İskenderun’a ulaştı

Başak Mireli, Artvin’den başlayıp Hatay İskenderun’da sona eren bin 500 deniz millik Solo Türkiye Turu’nu 15 gün 6 saat 41 dakikada tamamlayarak parkuru tek başına bitiren ilk kadın yelkenci oldu. Daha önce Atlantik Okyanusu’nu geçen ilk Türk kadını da olan Mireli, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de zorlu hava koşullarıyla mücadele etti.

CHP Rize İl Başkanı Deniz: Ne yaparsanız yapın CHP iktidar, İmamoğlu Cumhurbaşkanı olacak

CHP Rize İl Başkanı Deniz: Ne yaparsanız yapın CHP iktidar, İmamoğlu Cumhurbaşkanı olacak

Hem Erdoğan hem Özel ‘birinci partiyiz’ demişti, son seçimleri bilen anket şirketi gerçeği açıkladı

2023 ve 2024 seçimlerinde kesin sonuçlara en yakın tahminleri yapan SONAR yeni anketini açıkladı. Ankete göre CHP yüzde 5,3 puan önde.

Denizaltılar, savunma sistemleri, uçaklar… ABD Girit’i kaleye çevirdi

ABD, Girit’teki Suda Üssü’nü füze savunma merkezine çevirdi. Patriot bataryaları, insansız hava aracı karşıtı sistemler ve destroyerler üsse yığıldı. Washington, bu askeri gücü 72 saat içinde artırıp geri çekebilecek kapasitede.

Putin Trump’ı yine üzdü

ABD’de yönetime geldiği günden bu yana Ukrayna savaşını sona erdirmeye çalışan Donald Trump, Rusya lideri Vladimir Putin tarafından yine hüsrana uğratıldı.