“Geniş kapsama ve yüksek internet hızı, ancak makul ihale bedelleriyle mümkün”

Hasan Süel: Spektrum Politikaları 5G Geçişi İçin Kritik

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, 5G’ye geçiş sürecinde spektrum politikalarının önemine dikkat çekti. Süel, “Spektrum kaynaklarının hem tüketici refahını hem de sektörde uzun vadeli yatırımları teşvik edecek bir yöntemle operatörlere tahsis edilmesi yönünde bir politika benimsenmesi kritik. Ancak bu şekilde teknolojinin yaygınlaşması ve beklenen ekonomik katma değerin ortaya çıkması mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.

Diğer Ülkelerden Ders Almalıyız

Türkiye’nin diğer ülkelerin deneyimlerinden ders çıkarmak için bir fırsata sahip olduğunu belirten Süel, “5G ihalesinin makul fiyat ve koşullarda, yatırım-yükümlülük dengesi gözetilerek operatörlerin yatırıma ayıracakları sermaye kapasitelerini kısıtlamadan yapılması önem taşıyor. İhalede çok yüksek lisans bedeli alan ülkelerde 5G yatırımları yavaşladı ve vatandaşların yeni nesil teknolojiye erişimi kısıtlandı. İhalede makul lisans bedeliyle yapılan ülkelerde ise operatörlere makul ve dengeli yatırım yükümlülükleri getirildi. Kullanıcılara uygun fiyatlarla kaliteli hizmet sunmak üzere gereken yatırım bedellerinin karşılanabilmesi için bu ülkelerin spektrum ücretlerini daha makul seviyelere indirdiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünyada Spektrum Fiyatları Düşüyor

GSMA’in “Küresel Spektrum Fiyatlandırma” raporuna atıfta bulunan Süel, “Rapor, küresel spektrum fiyatlarında %75’e varan düşüşü ortaya koyuyor. Son 8-10 yıllık süreçte operatörlerin GB başına gelirleri %96 ve MHz başına gelirleri %67 azaldı. Rapor, spektrum fiyatlarının düşmesi gerektiğini vurguluyor ve yüksek spektrum fiyatlarının sürdürülebilir olmadığını belirtiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yatırımlara Daha Fazla Kaynak Ayrılmalı

Süel, Türkiye’deki spektrum politikasına ilişkin görüşlerini, “Türkiye’de de frekans tahsislerinin yüksek 5G performansını sağlayacak miktarda, orantılı ve ekonomik olması gereken spektrum ücretleriyle yapılması, operatörlerin şebeke yatırımına odaklanmasını sağlayacak. Spektrum bedeli olarak ödenecek yüksek bir rakamdan ziyade bu kaynağın en verimli şekilde yatırıma dönüşmesi öncelikli hedef olmalı” şeklinde dile getirdi.

3 Temel Talep

Süel, spektrum politikasına dair taleplerini “makul fiyatlandırma”, “yeterli spektrum arzı” ve “dengeli yükümlülükler” olarak 3 başlıkta topladı. Süel, “Operatörlerin şebeke yatırımlarına odaklanmasını sağlayacak muhammen bedellerin belirlenmesi ve operatörlere minimum 5G kapasitesi sunacak spektrum miktarının garantilenmesi gerektiğini vurguladı.”

Related Posts

Antarktika’dan gizemli sinyaller: Buzun altından gelen radyo sinyallerinde şaşırtıcı bir keşif

Buzulların kalbinden gelen açıklanamaz radyo sinyalleri, evrenin bilinmeyen sırlarına ışık tutabilir mi?

Steam’de 10 Temmuz’a kadar sürecek ‘Yaz İndirimleri 2025’ başladı

Steam’de 10 Temmuz’a kadar sürecek yeni bir indirim haftası başladı. Yeni Yaz İndirimleri 2025’te yüzlerce oyunda indirim var.

Felçiler yapay zeka ile konuşturuldu

San Francisco, 25 Haziran 2025 – UC Berkeley ve UC San Francisco’daki araştırmacılar, beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojisinde devrim niteliğinde bir başarıya imza attı. Şiddetli felç nedeniyle konuşma yeteneğini kaybeden bireyler için doğal …

Ayhancan Güven Nürburgring 24 Saat Yarışı’nı ikinci tamamladı

Kıtalararası GT Challenge serisinin 2. ayağı Nürburgring 24 Saat Yarışı’nda Ayhancan Güven’in sürücüleri arasında yer aldığı Manthey EMA takımı ikinci oldu.

ChatGPT’yle konuşup başka birine dönüşenler anlattı: Eşiyle boşanan bile var

Hayatımıza hızla dahil olan yapay zekanın en çok kullanılan uygulamalarından biri ChatGPT… Ancak bu bot ile uzun süreli ve derin sohbetler, sınırları zorlayan etkiler bırakabiliyor. Aralarında evliliği biten, gerçeklik algısı sarsılan ve bunalım yaşayanların da bulunduğu bazı kullanıcılar, yaşadıkları sıra dışı deneyimleri paylaştı.

Yapay zekaya asla sorulmaması gereken sorular ortaya çıktı! Ciddi tehlikeler açıklandı

Yapay zeka (AI) teknolojileri, günlük yaşamdan iş dünyasına kadar birçok alanda devrim oluşturdu. ChatGPT, Google Gemini ve Microsoft Copilot gibi sohbet botları, kullanıcıların sorularına saniyeler içinde yanıt vererek bilgi erişimini kolaylaştırdı …