Almanya’da fabrika siparişleri mayısta düştü

Almanya’da Fabrika Siparişleri Mayıs Ayında Geriledi

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fabrika siparişlerine ilişkin mayıs ayı geçici verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede yurt içinde imal edilen ürünler için siparişler, mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,4 azaldı. Geçen yılın aynı dönemine göre fabrika siparişleri ise yüzde 5,3 arttı.

Piyasa beklentileri, mart ve nisan aylarındaki artışların ardından mayısta fabrika siparişlerinin yüzde 0,1 azalacağı yönündeydi. Nisan ayındaki yüzde 0,6’lık artış ise yüzde 1,6 olarak revize edildi.

Destatis, mayıs ayındaki düşüşün “bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatı” sektöründeki siparişlerdeki gerilemeden kaynaklandığını belirtti.

Yurt içi siparişler mayısta aylık bazda yüzde 7,8 azalırken, yabancı siparişler yüzde 2,9 arttı. Avro Bölgesi’nden gelen yeni siparişler yüzde 6,5 gerilerken, Avro Bölgesi dışından gelen siparişler yüzde 9 arttı.

Ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 3,4 azalırken, tüketici malı üreticilerinin siparişleri yüzde 3,1 arttı. Sermaye malı siparişleri ise yüzde 0,9 düştü.

Sektördeki Yavaşlama Dikkate Alınmalı

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı, mayıs ayındaki gerilemeye rağmen, sanayi talebindeki genel eğilimin yukarı yönlü olduğunu belirtti. Son üç ayda yeni siparişlerin yüzde 2,1 arttığı vurgulanırken, yurt içi siparişlerin üç aylık dönemde yüzde 4,1 azaldığı açıklandı.

Bakanlık, ticaret ve jeopolitik belirsizliklerin devam etmesi sebebiyle sipariş alımlarının dalgalı bir seyir izlediğini ifade etti. Şirketlerin iş beklentilerinin canlanmasına rağmen, sektördeki yavaşlamanın göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulandı.

Almanya Ekonomisi Zor Günler Geçiriyor

Alman ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde beklenenden daha güçlü bir büyüme kaydetti. Ancak, ABD Başkanı Donald Trump ile AB arasındaki gümrük vergisi anlaşmazlığı ve küresel ticaretteki belirsizlik, ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Analistler, tarife savaşları ve Trump’ın açıklamalarının küresel ticarete zarar verdiğine dikkat çekerken, Alman ekonomisinin üretimdeki zayıflık nedeniyle kırılgan olduğunu belirtiyorlar.

2024’te yüzde 0,2 küçülen Alman ekonomisi, Çin ile rekabetin artması ve yapısal sorunların etkisiyle ikinci yılında da küçülme yaşadı. Hükümet, küresel ticaret gerginliklerinin etkisiyle büyüme beklentisini düşürerek, ekonominin zor günler geçireceğine işaret ediyor.

Related Posts

Ulusal parklara giriş ücreti geliyor! Herkes ödemeyecek

ABD Başkanı Donald Trump, ülke genelindeki ulusal parklara giriş ücretlerinde yabancı turistlere yönelik artış öngören yeni bir başkanlık kararnamesine imza attı. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre, bu adımın amacı ulusal parkların …

Erdoğan’a 55 bin, emekliye 2 bin 412 TL zam! Bu taksimi kurt yapmaz…

Memur ve memur emeklilerine yüzde 15.57, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine yüzde 16.67 oranında zam yapılma kararı alındı. Bu kararın ardından ortaya çıkan; “zammın yeterli olmadığı” konuşmalarının arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Mehmet …

New York borsası yükselişle kapandı: Tesla kendini toparlıyor

New York borsası yatırımcılar yarınki merakla beklenen istihdam raporu öncesinde ticaret görüşmeleri ve bütçe tasarısı müzakerelerindeki gelişmeleri izlerken yükseldi. Kapanışta Dow Jones endeksi, yatay seyirle 44.484,42 puan oldu. S&P 500 endeksi …

Otomotiv endüstrisi haziranda en fazla ihracat yapan sektör oldu

Otomotiv endüstrisi, haziranda 3,4 milyar dolarla en fazla ihracata imza atan sektör olarak kayıtlara geçti.

Sigaraya 10 liralık vergi zammı geliyor

Sigaraya 10 liralık vergi zammı geliyor

Türk akaryakıt devi hisselerini sattı. İflasın eşiğine gelmişti

Türkiye genelinde 29 ilde yaklaşık 100 akaryakıt istasyonuyla faaliyet gösteren Euroil, nisan ayında mali sıkıntılar nedeniyle konkordato ilan etmişti. Sözcü’den Mustafa Balcı’nın haberine göre finansman erişiminde zorluk yaşayan şirketin …