Yargı Reformu Strateji Belgesi 4. Yargı Paketi Hazırlıklarında!
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler liderliğinde, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) Değişiklikler Yapılıyor!
AKP, Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ilk yargı paketi hazırlıklarında son aşamaya geldi. TRT’nin aktardığı habere göre; hazırlanan çalışma, tamamlandıktan sonra TBMM Başkanlığı’na sunulacak. Toplumsal huzurun sağlanması ve suçlarla etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) değişikliklere gidilerek cezalar artırılacak.
Alkollü Araç Kullananlara Hapis Cezası Geliyor!
Yapılacak olan değişikliklerle alkollü veya uyuşturucu madde etkisi altında araç kullanan sürücülere verilecek cezalarda artışa gidilecek. Alkol veya uyuşturucu madde etkisi altında araç kullanarak güvenliği tehlikeye atan sürücülere 6 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası verilecek. Alkollü araç kullanımı durumunda ehliyet kısıtlaması getiren madde artık sürücünün trafik güvenliğini tehlikeye atan durumlarda hapis cezası alma olasılığına da imkan tanıyacak.
Kiralık Araçlara İlişkin Cezalar İki Katına Çıkarılacak!
Yasa tasarısıyla meskun mahallelerde silahla ateş edenlere verilecek cezalar da artacak. Bu kapsamda, TCK’nin 170. maddesinde değişiklik yapılacak ve silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullanan kişilere verilen hapis cezasının alt sınırı 1 yıldan 6 aya, üst sınırı da 5 yıldan 3 yıla indirilecek.
Ayrıca “kurusıkı” tabancalarla ateş edilmesi de suç kapsamına alınacak. Meskun mahallelerde ses ve gaz fişeği atanlar da dahil olmak üzere silahla ateş edenlere, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Düğün, nişan veya asker uğurlamalarında silahla ateş edilmesi halinde ise ceza iki katına kadar artırılacak.
Kiralık araçların iade edilmemesi veya parçalarının değiştirilmesi sonucu işlenen suçlar için düzenlemeler yapılacak. TCK’nin 155. maddesinde değişiklikler yapılarak “güveni kötüye kullanma” suçu, motorlu kara taşıtlarını kapsadığında nitelikli suç olarak kabul edilecek ve cezalar iki kat artırılacak. Bu değişikliklerle toplumsal huzur ve güvenliğin korunması amaçlanıyor.