TÜİK açıkladı: İhracat ithalatı karşılamıyor!

Türkiye Dış Ticaret Verileri Açıklandı: İhracat ve İthalat Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında hazırlanan geçici dış ticaret verilerine göre, 2025 yılı Mart ayında Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 artarak 23 milyar 415 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 2,2 artarak 30 milyar 610 milyon dolara ulaştı.

Ocak-Mart Döneminde İhracat ve İthalat Rakamları

Ocak-Mart döneminde Türkiye’nin ihracatı yüzde 2,5 artışla 65 milyar 323 milyon dolara çıkarken, ithalat yüzde 4,5 artarak 87 milyar 811 milyon dolara ulaştı.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç tutulduğunda, mart ayında Türkiye’nin ihracatı yüzde 3,3 artarak 21 milyar 516 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 1,4 artarak 23 milyar 153 milyon dolara ulaştı. Enerji ve altın hariç dış ticaret açığı 1 milyar 637 milyon dolar olarak gerçekleşirken, dış ticaret hacmi yüzde 2,3 artışla 44 milyar 670 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 92,9 olarak gerçekleşti.

Öne Çıkan Diğer Veriler

Toplam dış ticaret açığı mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 azalarak 7 milyar 196 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 76,5’e yükseldi. Ancak ocak-mart döneminde dış ticaret açığı yüzde 11,0 artarak 22 milyar 488 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 74,4 olarak gerçekleşti.

Mart ayında imalat sanayi ihracatının toplam ihracattaki payı yüzde 94,0 oldu. Tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 3,7; madencilik ve taşocakçılığı yüzde 1,7 pay aldı. İthalatta mart ayında ara mallarının payı yüzde 68,1; sermaye mallarının payı yüzde 14,7 ve tüketim mallarının payı yüzde 17,0 oldu.

Ülkelere Göre İhracat ve İthalat Verileri

Mart ayında Almanya 1 milyar 858 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı oldu. Bu beş ülkeye yapılan ihracat toplamın yüzde 29,9’unu oluşturdu. İthalatta ise mart ayında Çin en çok ithalat yapılan ülke oldu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre mart ayında ihracat yüzde 5,5, ithalat yüzde 3,5 arttı. Yüksek teknoloji ürünlerinin ihracattaki payı yükselirken, özel ticaret sistemiyle değerlendirildiğinde dış ticaret açığı artış gösterdi.

Related Posts

İsrail’den tarife hamlesi: Tel Aviv, ABD’ye ticari imtiyaz hazırlığında

İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Barkat, ABD ile tarifeler konusunda daha iyi bir anlaşmaya varılabilmesi için ABD’ye bazı imtiyazlar sağlanabileceğine işaret etti.

2025 Nisan enflasyon oranı ne zaman açıklanacak? TÜİK enflasyon oranı ne zaman açıklanacak?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay enflasyon verisi duyuruluyor. Geçtiğimiz ay TÜFE yıllık bazda yüzde 38,10 olarak açıklanmıştı. Peki, 2025 Nisan enflasyon oranı ne zaman açıklanacak? TÜİK enflasyon oranı ne zaman açıklanacak?

Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel askeri harcamalar, jeopolitik gerilimlerin artmasının etkisiyle 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor yeniledi.

Gazze Ticaret Odası: Ekonomik sistem çöktü, fiyatlar yüzde 527 arttı

Gazze Ticaret ve Sanayi Odası, İsrail’in bölgeye ürün girişini engellemesi ve uyguladığı abluka nedeniyle ekonomik sistemin çöktüğünü ve fiyatların yüzde 527 arttığını belirtti.

Fed finansal istikrara yönelik en büyük riski açıkladı!

ABD Merkez Bankası finansal istikrara yönelik en büyük riski açıkladı. Finansal İstikrar Raporu’nda politika belirsizliklerine ve ABD’nin borcuna da dikkat çekildi.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir