3 milyar ışık yılı ötede ‘fosil galaksi’ keşfedildi

İtalyan Bilim İnsanları, 3 Milyar Işık Yılı Uzaklıkta Fosil Galaksi Keşfetti

İtalyan bilim insanları, 3 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan ve 7 milyar yıldır neredeyse hiç değişmeden kalan bir galaksiyi keşfetti. ‘KiDS J0842+0059’ olarak adlandırılan bu yapı, astronomi dünyasında ‘fosil galaksi’ olarak bilinen ender örneklerden biri.

Fosil galaksiler, evrenin ilk dönemlerinde hızlı bir şekilde yıldız oluşturan, fakat daha sonra başka galaksilerle birleşmeyip izole şekilde kalan gök cisimleri olarak tanımlanıyor. Bu özellikleri sayesinde, evrenin oluşumuna dair önemli bilgiler sunuyorlar.

Uzmanlara göre, dev galaksiler genellikle iki aşamada oluşuyor. İlk aşamada çok hızlı bir şekilde yıldızlar doğuyor ve galaksi oldukça yoğun, küçük bir yapı halini alıyor. İkinci aşamada ise çevredeki galaksilerle birleşmeler başlıyor ve yapı büyüyerek gelişiyor. Ancak fosil galaksiler bu ikinci evreyi neredeyse hiç yaşamıyor.

‘KiDS J0842+0059’, evrenin gençliğinde oluşmuş ve ardından herhangi bir birleşme yaşamamış. Araştırmacılar, galaksinin yıldızlarının yüzde 99,5’inin çok erken bir dönemde oluştuğunu belirtiyor.

Yeni Yıldız Oluşumu Tamamen Durmuş Durumda

Bu tür galaksiler, içlerinde milyarlarca Güneş benzeri yıldız barındırıyor. Fakat yeni yıldız oluşumu neredeyse tamamen durmuş durumda.

Araştırmanın liderlerinden Dr. Chiara Spiniello, bu tür galaksilerin evrende ‘milyonda bir’ oranında bulunduğunu tahmin ediyor. ‘KiDS J0842+0059’un ilk izlerine 2018 yılında Şili’deki ‘VLT Teleskobu’ ile ulaşıldı. Kesin tanımlama ise Arizona’daki ‘Büyük Binoküler Teleskop’ ile yapılan yüksek çözünürlüklü gözlemler sayesinde mümkün oldu.

Avrupa Uzay Ajansı’nın 2023’te fırlattığı ‘Euclid Teleskobu’, hem karanlık madde ve enerji hakkında bilgi toplayacak hem de fosil galaksilerin daha kolay tespit edilmesini sağlayacak. Bilim insanları, bu teleskopla çok daha fazla fosil galaksinin bulunabileceğini düşünüyor.

Related Posts

Dijital gazetecilik yol ayrımında: Google trafiği neden azalıyor?

Yapay zeka destekli arama araçlarının yükselişi, özellikle dijital gazetelerin organik trafiğinde ciddi düşüşlere neden oluyor. SimilarWeb verilerine göre, Google’ın AI Overviews özelliğinin devreye girmesinden sonra, Ülkemizde olduğu kadar …

X hakkında soruşturma başlatıldı

Eski adı twitter olan sosyal medya platformu X ve yöneticileri hakkında Fransa’da soruşturma başlatıldı. Söz konusu soruşturmanın, Paris Cumhuriyet Savcısı Laure Beccuau’nun talimatıyla, platformun algoritmasının “dış müdahale” amacıyla kullanıldığı …

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Antarktika’dan gizemli sinyaller: Buzun altından gelen radyo sinyallerinde şaşırtıcı bir keşif

Buzulların kalbinden gelen açıklanamaz radyo sinyalleri, evrenin bilinmeyen sırlarına ışık tutabilir mi?

Steam’de 10 Temmuz’a kadar sürecek ‘Yaz İndirimleri 2025’ başladı

Steam’de 10 Temmuz’a kadar sürecek yeni bir indirim haftası başladı. Yeni Yaz İndirimleri 2025’te yüzlerce oyunda indirim var.

Felçiler yapay zeka ile konuşturuldu

San Francisco, 25 Haziran 2025 – UC Berkeley ve UC San Francisco’daki araştırmacılar, beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojisinde devrim niteliğinde bir başarıya imza attı. Şiddetli felç nedeniyle konuşma yeteneğini kaybeden bireyler için doğal …